• BIST 100

    10382,89%-1,92
  • DOLAR

    41,28% 0,03
  • EURO

    48,53% 0,55
  • GRAM ALTIN

    4824,85% -0,12
  • Ç. ALTIN

    7841,30% -0,31

12 -13 AĞUSTOS GECESİ METEOR YAĞMURU

Kuzey kürede gözlenen en yoğun ve etkileyici doğal ışık gösterilerinden Perseid meteor yağmurunun en yoğun olacağı ordu’da 12-13 Ağustos gecesinde 60-100 arası ışık izi Ordu’dan da izlenebilecek.

Gündem 9.08.2023 17:03:00 0
12 -13 AĞUSTOS GECESİ METEOR YAĞMURU

Halk arasında ‘yıldız kayması’ olarak nitelendirilen, yılda 8 kez gerçekleşen meteor yağmurlarının en görkemlisi Perseid meteor yağmuru, 12-13 Ağustos gecesi en yoğun dönemine ulaşacak ve saatte 60- 100 adet arasında görülebilecek. Dünya atmosferine giriş hızları saniyede 59 kilometreyi bulacak meteorlar, ateş toplarını andıran görüntü verecek ve Ordu’dan da izlenebilecek.

Ay Işığı Olmayacak

Meteor yağmurunun en yoğun olacağı ve saatte 60-100 arası ışık izinin gözlenebileceği tarihin 12-13 Ağustos gecesi olacağı kaydedilen yıllıkta, şunlara yer verildi:

“Bu tarihte Ay’ın Türkiye saati ile yaklaşık 03.00’te doğması ve sadece yüzde 10’luk bölümünün aydınlık görünecek olması, etkileyici bir yağmur izleme olasılığını artırıyor. Perseidler, parlaklıkları eksi 3 kadire ulaşan ve ateş topları olarak da adlandırılan daha büyük ışık izleri de oluşturabiliyor. Bu yağmurda meteorların yer atmosferine giriş hızları saniyede yaklaşık 59 kilometre civarında olacak. Perseidleri gözlemek için Türkiye saati ile 00.00 ile 04.00’te, yapay ışıklardan uzak bir bölgede, gözlerimizi gök kubbeye çevirerek sahneye odaklanmak yeterli olacaktır.”

TÜBİTAK’ın internet sitesinde, Perseid meteor yağmurunun ilişkin şu ifadelere yer verildi:

"17 Temmuz – 24 Ağustos 2018 tarihleri arasında Dünya’nın yörüngesi, Swift – Tuttle kuyruklu yıldızının bıraktığı kalıntıların arasından geçer. Bu akıntının en yoğun olduğu 12 – 13 Ağustos’ta gökyüzünde saatte 60 adet meteor izi (akan yıldız) gözleneceği tahmin edilmektedir. Adı geçen kuyruklu yıldızın uzayda bıraktığı atık madde her geçen yıl biraz daha azaldığından, Dünya’nın bu noktadan her geçişinde daha az sayıda Perseid yağmuru (akan yıldız) izlenebilmektedir.

“Gece Yarısından Sonra Artacak”

Meteor yağmurları sönük, çok geniş uzay açıda gerçekleşen ve çok kısa süren gök olayları olduğundan, yoğun ışık kirliliğine maruz kalan şehir merkezlerinden iyi görülemezler. Bunlar hızlı ve rastgele gerçekleşen olaylar olduğundan, dürbün veya teleskop türü optik cihazlarla da gözlenmesi mümkün değildir. Bu gök olayının en iyi izlenebileceği yerler, ışık kirliliğinden uzak, açık alanlar olacaktır. Perseid yağmurunu izlemek için kullanılacak en iyi gözlemsel alet “insan gözü”dür. Ayrıca çok geniş açılı görüşe sahip (balık gözü lensli) kameralarla da kayıt yapılabilir. Bu yılki Perseid duşunun önceki yıllara göre önemli bir farkı, parlak Ay evresine rastlamaması olacaktır. İlgili tarihlerde Ay yeniay evresinde olacağından karanlık bir gökyüzünde çok daha fazla sayıda meteor izi görüleceği tahmin edilmektedir. Bir küçük bilgi notu olarak belirtmek gerekir ki, atmosferle etkileşen meteor sayısı gece yarısından sonra daha fazla olacağından, gece yarısından sonra daha fazla akan yıldız gözlenebileceği söylenebilir."

 

Ünye stad yanındaki seyyar satıcılar yeni yerlerine taşınıyor

PATPAT BİR CAN DAHA ALDI

ORDUNUN GURURU ÜNYE KADIN SPOR KULÜBÜNÜN RAKİPLERİ BELLİ OLDU

BAŞKAN TAVLI ÜNYE NİN ÜZÜM SUYUNA COĞRAFİ TESCİL ALDI

ÜNYE LİMAN KAVŞAĞINDA KAZA 2 YARALI

ORDU DA 3513 SÜRÜCÜYE CEZA KESİLDİ

ORDU DA NARKOTİKTEN 7 GÜNDE 26 OPERASYON

Kahverengi Kokarca İle Yapılan Mücadele Çalışmaları Değerlendirildi

BAŞKAN ZEREN ‘’DÜZENLEMEYE DEĞİL BETONLAMAYA KARŞIYIZ’’

Vali Erol, “Şehrimizin Huzuru İçin Canla Başla Çalışıyoruz”

Kayıp Genç Kızın Cansız Bedeni İnşaat Alanında Bulundu

Mesudiye'de Orman Yangını

Gürgentepe'de Pat Pat Kazası: Bir Kişi Hafif Yaralı

Otobüs Kazası Sonucu Terme'de İki Yolcu Yaralandı

ÜNYELİ LİSE ÖĞRENCİLERİ İHA YARIŞMASI FİNALİNDE

Fatsa Dolunay’da altyapı çalışmaları devam ediyor

2 Milyar Yıllık Mağara Turizme Kazandırılıyor

ALTINORDU'DA İLGİNÇ KAZA!

21 İlde Yasa Dışı Bahis ve Dolandırıcılık Operasyonu: 43 Gözaltı

Kayseri'de Yolcu Otobüsü Kazası: Ordulu Kadın Hayatını Kaybetti

İYİ PARTİ VEKİLİ ARSLAN DEM PARTİNİN KOMİSYON DAKİ TALEPLERİ ORTAYA ÇIKTIĞINI İDDİA ETTİ

Aybastı Belediye Başkanı İzzet Gündoğar, bu kez de belediye çalışanlarına sendikal haklarından vazgeçmeleri için zorla feragatname imzalatmaya çalıştığı iddiasıyla yeni bir tartışma yarattı.

Ordu'da düzensiz göçle mücadele kapsamında "Mobil Göç Noktası"

Bolamanda Düzenli Gelişim Başlıyor

ORDU DA 2 / B KADASTRO İHALESİ YAPILDI

"ADALETSİZ TEKLİF, EKONOMİK KRİZİ GÖRMÜYOR"

ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İFLAS EŞİĞİNDE BORÇLAR ARTIYOR, TAŞINMAZLAR SATILIYOR

ÜNYE BELEDİYESİ’NDEN ÜNYE 1957 SPOR’A KALICI TESİS YATIRIMI

Ordu Jandarmasından Bir Haftada Suçlulara Ağır Darbe

Ordu’da Kaçakçılıkla Mücadele Operasyonlarında Çok Sayıda Ürün Ele Geçirildi

Yükleniyor

JANDARMA GÖZAÇTIRMIYOR ÜNYE FATSA KORGAN DA OPERASYON

ORDU DA UYUŞTURUCU SATICILARINA DARBE ÜSTÜNE DARBE

ORDU DA UYUŞTURUCU TACİRLERİNE DARBE 7 KİŞİ TUTUKLANDI

FATSA’DA UYUŞTURUCU OPERASYONU

UYUŞTURUCU KAÇAĞI ,ŞÜPHELİ KADIN YAKALANDI

UYUŞTURUCU OPERASYONUNDA BİR KİŞİ YAKALANDI

AYAKKABI İÇİNE SAKLANAN UYUŞTURUCU ORDU EMNİYETİNDEN KAÇAMADI

3 ARAÇTAN TOPLAM 230 KG UYUŞTURUCU MADDE ELE GEÇİRİLDİ

ORDU İL JANDARMA’DAN UYUŞTURUCUYA VE KAÇAKÇILIĞA GEÇİT YOK

3 KİLO UYUŞTURUCU İLE ÜNYE GİRİŞİNDE YAKALANDILAR!...

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 4 4 0 0 12 12
2.Trabzonspor 4 3 0 1 3 10
3.Göztepe 4 2 0 2 5 8
4.Konyaspor 3 2 0 1 6 7
5.Fenerbahçe 3 2 0 1 4 7
6.Samsunspor 3 2 0 1 2 7
7.Antalyaspor 4 2 2 0 0 6
8.Gazişehir Gaziantep 4 2 2 0 -4 6
9.Alanyaspor 3 1 1 1 1 4
10.Eyüpspor 4 1 2 1 -3 4
11.Beşiktaş 2 1 1 0 -1 3
12.Fatih Karagümrük 3 1 2 0 -4 3
13.İstanbul Başakşehir 2 0 0 2 0 2
14.Kayserispor 3 0 1 2 -4 2
15.Kocaelispor 4 0 3 1 -4 1
16.Rizespor 3 0 2 1 -5 1
17.Kasımpaşa 3 0 3 0 -3 0
18.Gençlerbirliği 4 0 4 0 -5 0