16651,45%-0,07
43,48% 0,19
51,57% -0,90
6786,60% -9,85
11923,69% -6,97
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından açılan yeni maden ihaleleri kapsamında, Türkiye genelinde 182 maden sahası eş zamanlı olarak ihaleye çıkarıldı. Bu sahalar arasında Ordu’dan Altınordu ve Gölköy ilçelerinde bulunan iki ayrı alan da yer aldı.
İhaleye çıkarılan sahaların 4. Grup maden ruhsatları olduğunu belirten ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, bu grubun altın, gümüş, bakır, çinko gibi madenleri kapsadığını ifade etti. Gönül, sahalardan birinin Altınordu, diğerinin ise Gölköy’de bulunduğunu söyledi.
Kamuoyundaki "iş makineleri hemen sahaya girecek" endişesine açıklık getiren Gönül, bu aşamanın yalnızca ruhsat satışı olduğunu vurguladı: "Ruhsat satıldı diye hemen kazı başlar diye bir şey yok. Önünde uzun bir süreç var. ÇED başvurusu yapılması, ÇED sürecinin tamamlanması gerekiyor. Bu süreç aylar hatta yıllar sürebilir."
Gönül, ruhsatı alan firmaların 5 yıllık süre içinde ÇED sürecini başlatmak ve gerekli yasal yükümlülükleri tamamlamak zorunda olduğunu belirtti. Bu sürecin tamamlanmaması halinde ruhsatların iptal edilebildiğini hatırlattı.
Ordu’da geçmiş yıllarda verilen bazı maden ruhsatlarının, ÇED süreci ve teknik eksiklikler nedeniyle iptal edildiğini hatırlatan Gönül, Perşembe ve çevresindeki örneklerde firmaların yasal yükümlülüklerini yerine getiremediğini söyledi.
Gönül, Ordu’nun maden ruhsatları açısından Türkiye’de en yoğun illerden biri olduğuna dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Ordu’nun yaklaşık yüzde 70’ten fazlası ruhsatlandırılmış durumda. Bu oran eski bir çalışmaya dayanıyor. Bugün daha da artmış olabilir. Azalma ihtimali yok."
İhalelere giren firmaların genellikle yerli şirketler olduğunu belirten Gönül, ancak bu firmaların arkasında çoğu zaman yabancı sermayeli büyük maden şirketlerinin bulunduğunu ifade etti.
Genel bir değerlendirme yapan ORÇEV Başkanı Gönül, Karadeniz Bölgesi’nin yoğun maden ruhsatlarıyla karşı karşıya bırakıldığını savunarak, maden yasalarının defalarca değiştirilmesine tepki gösterdi. Gönül, "Bu bir sömürü düzenidir. Dendiği gibi ülke parsel parsel satılıyor" ifadelerini kullandı.
Ünye Medya