9400,65%1,31
38,75% 0,36
43,79% 0,62
4138,50% 0,85
6711,63% -0,27
Ünye Mürüvvet Vidinli Halk Eğitim Merkezi kurs bölümlerinden olan El sanatları ile birbirinden güzel çantalar, kolyeler, tablolar, sepetler ve supla vb. ürünlerin olduğu stant Ünye 22. Uluslar Arası Kültür ve Sanat Festivalinin gözdesi oldu.
Ünye Medya Ajans ailesi olarak festivalin gözde standını gezerek siz değerli dinleyenlerimize sunuyoruz.
Mikrofonlarımıza konuşan Kurs Öğretmenleri ve Kursiyerleri bizlere birbirinden güzel ürünlerini sizlere tanıtmamız için bizlere gösterdi. Kursiyerler El sanatları sadece festivallerde olan stantlarda değil kendileri için özel bir stant yapılarak tanıtmak ve maddi anlama dökerek evlerine katkıda bulunmak için Ünye Belediyesine ve Ordu Büyükşehir Belediyesine çağrıda bulundular.
Kurslarda eskiden bizim kültürümüze ait olan ve ilk defa Ünye Halk Eğitim kursunda kursu başlanılan Çarpana Kursuda yer alıyor. Festivalde bulunan kurslar Sepet Örücülüğü, Takı Tasarım, Çarpana ve El Sanatları kursları yer almakta.
Mikrofonlarımıza konuşan Halk Eğitşm Kurs Öğretmenleri ve Kursiyerlerinin konuşmaları sizlerle.
Ünye Halk Eğitim Merkezi Sepet Örücülüğü Öğretmeni Zeynep Efendioğlu konuşmasında;
“Merhabalar adım Zeynep Efendioğlu. Ünye Mürüvvet Vidinli Halk Eğitim Merkezinde Sepet Örücülüğü öğretmeniyim. 22. Kültür ve Sanat Festivalinde Halk Eğitim Merkezi olarak standımız açtık. Dört öğretmenimizle beraber çeşitli ve birbirinden güzel olan ürünlerimizi sergiliyoruz. Ürünlerimize festivale gelip standımızı gören vatandaşlardan yoğun ve güzel talepler var. Burada bulunan kurslarımız Takı Tasarım, Çarpana, El Sanatları ve Sepet Örücülüğü kurslarımız var. Ürünlerimizi bambudan ve kağıttan yapıyoruz fakat bambudan yaptığımız kağıtla yaptığımız ürünlerden biraz pahalı. Kursumuz 328 saat ve bu tahmini 2-2.5 aylık bir süreye tekamül ediyor bu da günde 8 saat olacak şekilde. Çalışan hanımlar için kurslarımız 17.00’dan sonra ya da hafta sonları istedikleri vakitlerde oluşturulabiliyor. Hanımlarımız bu kurslar sayesinde stres atıyorlar, ev ihtiyaçlarına maddi anlamda destek sağlıyorlar.” ifadelerini kullandı.
Kursiyer Esra Bıyıkoğlu konuşmasında;
“Hocamız bize güzel ürünler yaptırıyor. Bazı ürünlerimiz kağıttan ama bambudan bir farkı yok, bir farkı var sadece o da daha ekonomik olması. Sepet örücülüğü kursu çok zevkli zaten atölyemizin adı da Mutluluk Atölyesi ve atölyemizde çok zevk alıyoruz. Hocamız bize çok güzel anlatıyor ve kursumuz bize terapi gibi geliyor. Belli yaşı geçmiş insanlar orada ve hepimiz orada mutlu oluyoruz. İnanın evlerimizi ihmal edip kursa gitmek için can atıyoruz. Ürünlerimizi normalinden uyguna veriyoruz bunun sebebi ise insanlar bilgilensin, kurslara gelip öğrensin, evde oturup başka işler yapacaklarına üretsinler diye böyle yapıyoruz. Alıştıktan sonra ürünleri bir günde çıkarabiliyoruz ama boyanmış ve örüme hazır olan kağıtları bir günde çıkarıyoruz. Hazırlanmamış olan kağıtların bir gün boyanma ve kuruma süresi oluyor. Hazırlanınca elimiz hızlıysa ve biliyorsak ürünleri bir günde çıkarabiliyoruz. Bambularda boyama olmadığı için onları bir günde çıkarabiliyoruz ama çok pahalı olduğun için bu aralar tercih etmiyoruz. Onun yerine kağıtları değerlendiriyoruz. Çanta olaraktan ham deriden çanta yapıyoruz kendimiz işliyoruz. Az önce bambudan da çanta yapıyordum burada ise ham deriden çanta yapıyorum.” ifadelerini kullandı.
Kursiyer Dürdane Dinçer Konuşmasında;
“Merhabalar adım Dürdane Dinçer. EL sanatları ile uğraşıyorum. Burada gördüğünüz tabloları seramik hamurundan yapıyorum. Hamura kendim şekil vererek boyuyorum ama tablo kısmına gelene kadar çok aşamadan geçiyor. Bu sanat insanı uğraştırıyor fakat zevk verdiğinden çok mutlu ediyor. Ben bu sanat kursunu üç sene önce almıştım. Evde canım sıkıldıkça yapıyorum. Çerçeve içinde bulunan ürünlerim ise deniz kenarından topladığım taşlardan. Boya kullanmıyorum tamamen doğal haliyle ve bunlarla tablo vb. ürünler yapıyorum.” ifadelerini kullandı.
Ünye Halk Eğitim Kursiyerlerinden Ayben Aykun Konuşmasında;
Merhabalar ben Ayben Aykun. Ünye Halk Eğitim Kursiyerlerindenim. Hocalarımız sayesinde burada standlar açıp ürünlerimizi sergileyebiliyoruz ve satışa sunuyoruz. Ürünlerimiz için çok güzel ve birbirinden olumlu şeyler söyleniyor fakat bu ürünlerin tanıtımının devamını istiyoruz. El sanatlarımızı sergileyip maddi yöne dökerek evimize katkıda bulunmak istiyoruz. Turistlik yerlerde olduğu gibi keşke bize bir yer gösterseler de el emeği göz nuru olan ürünlerimizi sergileyebilsek. Sezon ve hava şartlarından dolayı herhalde öyle bir fırsat bulamıyoruz. Ürünlerim burada telefon çantası var ve bu ara çok tercih edilen genellikle de hediye olarak alınan bir ürün oluyor. Sepetlerim, bardak altlıklarım, yazlık ve köy evleri için nazarlıklarım, birbirinden farklı kullanışlı çantalarım var.” ifadelerini kullandı.
Kursiyer Nurten Yelkovancı konuşmasında;
Merhabalar ben Nurten Yelkovancı. Biz burada çarpana dokuyoruz. Tarihçesi 10 bin yıl öncesine dayanan çok değerli bir dokuma aslında. Bizim yöremize ait ama unutulmuş bir teknik ve ilk defa tekrardan Ünye Halk eğitim merkezinde kurs vermeye başladık. Bu kursa 4 aylık bir süredir devam ediyoruz. Çarpana’yı günümüzde çok modern olarak takılarda, suplalarda, çantalarda, kıyafetlerin bellerinde, telefon kılıfı tarzında çantalar yapıp oralarda kullanıyoruz. Bunlar tamamen el işçiliği ve elde yapılan ürünler.” ifadelerini kullandı.
Ünye Halk Eğitim Merkezi Takı Tasarım Öğretmeni yaptığı konuşmasında;
“Bunlar Japonya’dan ithal edilmiş çok düzgün boncuklar adları da Miyoki’dir. Öğrencilerimiz düzenli bir şekilde model model, şablon şablon çalışıldı. Kursiyerlerimize öğretiyoruz. Bu öğretimde onlarında merakı var tabi ki de. Doğal taşlarımız var, kasnakta okuma bilekliklerimiz var, birbirinden güzel ve doğal taşlarla beraber olan farklı ürünlerimiz var. Deri üzerine işlediğimiz ürünlerimiz var. Kehribar olarak bilinen doğal taş işlemelerimiz var. Doğal taşlardan kehribar yetişkinlerde ağrı ve strese, bebeklerde ise diş çıkarmalarında kullanılıyor ve tercih ediliyor. Bu kısımda sitrik taşlarımız var bolluk ve berekettik anlamına geliyor ve bu taş kolye, cüzdan taşı olarak kullanılıyor. Kaplan Gözü taşımız var. Güç ve cesareti anlatan bir taş bu ve bunu erkekler genelde tercih ediyor.” ifadelerini kullandı.