• BIST 100

    15147,87%0,18
  • DOLAR

    43,18% 0,04
  • EURO

    50,37% 0,14
  • GRAM ALTIN

    6412,92% -0,27
  • Ç. ALTIN

    10354,67% -0,16

OBB’ YE MAHKEMEDEN KÖTÜ KARAR ÇÖP TESİSİ İÇİN YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERİLDİ.

Ordu’nun Çaybaşı ilçesinde Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan katı atık bertaraf tesisinin çevreye verdiği zararlar nedeniyle lisansının iptali ve tesisin süresiz durdurulması için açılan davada yürütme durduruldu.

Siyaset 12.02.2025 18:36:00 0
OBB’ YE MAHKEMEDEN KÖTÜ KARAR ÇÖP TESİSİ İÇİN YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERİLDİ.

Ordu’nun Çaybaşı ilçesinde Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan katı atık bertaraf tesisinin çevreye verdiği zararlar nedeniyle lisansının iptali ve tesisin süresiz durdurulması için açılan davada Ordu İdare Mahkemesi “yürütmeyi durdurma” kararı verdi. 

 

     Ordu’nun Çaybaşı ilçesinde Göksu Mahallesi sınırları içinde Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından orman kesimi sonucu oluşturulan alana yaptırdığı katı atık bertaraf tesisinin çevreye verdiği zararlar nedeniyle yapılan şikayetler sonucu, çevreyi kirletme nedeniyle para cezası verilmişti. Atık su depolarının ırmağa boşaltılması sonrası balık ölümleri gerçekleşmiş ve tepkiye neden olmuştu.

     “

     Yürütmeyi durdurma kararı

     Avukat Emrah Duman’ın itiraz eden yurttaşlar adına açtığı davada Ordu İdare Mahkemesi, “…dava konusu işlemin açıkça hukuka aykırı olduğunun saptanmasına rağmen uygulamanın sürdürülmesi halinde tüm eylem ve işlemleri hukuka uygunluk karinesine dayanan hukuk devleti ilkesine aykırı bir durum meydana geleceği, davaya konu başvurunun çevresinin korunmasına ilişkin olması nedeniyle davacılar ve çevre yönünden telafisi güç zararlar doğabileceği de açıktır.

     Açıklanan nedenlerle hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı Kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın esas hakkında karar verilmeye kadar yürütmenin durdurulmasına, ….oybirliğiyle karar verildi.” biçiminde verdiği kararla tesisin olumsuz sonuçlara neden olduğunu belirtti.

 

Karar sevindirici

Mahkeme kararını değerlendiren Avukat Emrah Duman hukuksal süreç hakkında şunları söyledi: “Ünye 1. Sulh Hukuk Mahkemesinin 2024/44 Değişikliği iş  sayılı dosyasında 09.08.2024 tarihinde çöp tesisinde inceleme yapılmış ve burada arıtma sistemlerinde arıza olduğu ayrıca zehirli atık suyunun dereye verildiği, çevrenin bu şekilde kirletildiği bunun sürekli bir şekilde yapıldığı anlaşılmış olup bu mahkeme tespitine dayanılarak tarafımızca Ordu İdare Mahkemesinde dava açılmıştır açılan davada çöp tesisi ile ilgili iznin iptali ve faaliyetin durdurulması için Ordu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği müdürlüğüne başvurulmuş, ancak başvurumuza olumlu bir yanıt verilmemesi üzerine Ordu İdare Mahkemesinde tarafımızca dava açılmıştır. Ordu İdare Mahkemesi davamız hakkında 2024/ 1238 esas sayılı dava dosyası üzerinden yapmış olduğu incelemede idare tarafından yani Ordu çevre ve İklim Müdürlüğü tarafından mevcut mahkeme tespiti dikkate alınarak yapılan işlemin açıkça kanun aykırı olduğu ve çevrenin korunması mahiyetindeki davada telafisi güç zararların doğmasını önlemek gerekçesiyle 06.02.2025 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı vermiştir.”

 

Halk kar soğuk demeden direnmişti

Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak da süreç hakkında bilgi vererek, “OBB’nin çöp tesisi yapmak için orman kesimi yapıldı. Halk kar kış demeden gece gündüz nöbet tuttu, direndi. Gözaltına da alındılar. Ancak halkın tepkilerine rağmen tesisi yaptılar. Yetmedi, çevreye zarar verdi. Dereler, orman kirlendi. Yaban hayvanları, balıklar öldü. İçme suları kirlendi. Bu konuda para cezaları verildi. Şimdi de yürütmeyi durdurma kararı var. Çalışma durdurulmalı, çalışırlarsa yine suç işlemiş olurlar. Bir çalışma yaparken artısı, eksisi nedir diye değerlendirme yapılmayınca, eleştiriler dikkate alınmayınca maddi kayıplar yanında sağlık yönden eve ekolojik yıkım meydana geliyor.” dedi.

 

ÜNYE MEDYA

Altınordu Belediyesi kırsala mama ulaştırdı

MÜSİAD Ordu Batum'da Ticari İş Birliği İçin Görüşmeler Gerçekleştirdi

Ordu'da 40 Bin Üreticiye Tarım Eğitimi Verildi

Fatsa'da forklift çarpışması: İşçi hayatını kaybetti

Altınordu Belediye Başkanı Ulaş Tepe'den Miraç Kandili Mesajı

Ordu'da Karla Mücadele: 417 Araçla 18 Bin Km Yol Açıldı

Adıgüzel: Poşete %100 Zam, Emekliye %13

Ordu'da 5 Yaylada Kış Festivalleri Başlıyor

OTSO Başkanı Karlıbel: Aday Olmak İstiyorum

Ünye'de 6 Metruk Bina Yıkıldı, Güvenlik Sağlandı

Altınordu'da 1.668 km'lik yolda kar mücadelesi

Vali Erol, Gazileri Evlerinde Ziyaret Etti

Altınordu'da 8 Yıllık Atıl Otopark Yenileniyor

Altınordu Belediyesi Ordu'da İlke İmza Atacak

Ünye'de Buzlu Yolda Otomobil Yaşlı Adamı Havaya Savurdu

Bebek Ölümleri Raporu TBMM Başkanı'na Sunuldu

Ordu'ya Çikolata ve Fındık Müzesi Geliyor

"Kıyılar Betonlaşamaz!" Ünyeliler Yalı Kumsalı Projesine Karşı Hukuku Arıyor

Aybastı'da Atatürk Anıtı'nın Yeri Tartışılıyor

ORDU’DA PERŞEMBE GÜNÜ KAR TATİLİ OLAN OKULLAR AÇIKLANDI

Ali Şahin Yeniden Perşembe Şoförler Odası Başkanı Seçildi

TKDK Ordu'ya 162 Milyon TL Hibe Desteği Sağladı

Altınordu'da Kar Mücadelesi: 1.668 Km Yol Açık Tutuluyor

Fatsa Belediyespor, Orduspor 1967 Derbisine Hazır

Ordu'da Otopark Arama Derdi Son Buluyor

16 İlde Siber Operasyon: 126 Şüpheli Yakalandı

Ordu'da Gizli Buzlanma Trafiği Durdurdu: Çok Sayıda Kaza

Ordu'da Denetim: 150 Kg İstavrite El Konuldu

Ünye Belediye başkanı Hüseyin Tavlı 'dan Miraç Kandili Mesajı.

Ünye'de Bayramca Millet Bahçesi, Magnetic Kafe ve Acısu Projeleri Tamamlanıyor

Yükleniyor

ORDU'DA UYUŞTURUCU VE SİLAH SATIŞINA JANDARMADAN DARBE

ORDU’DA JANDARMA ‘DAN UYUŞTURUCU SATANLARA DARBE

Ordu jandarmadan uyuşturucu operasyonu 10 gözaltı

ORDU ‘DA IUYUŞTURUCU TİCARETİ YAPMAK ‘TAN 3 GÖZALTI DAHA YAPILDI

ORDU'DA NARKOTİK OPERASYONLARI: 2 GÜNDE TOPLAM 25 KİLO METAMFETAMİN

Ünye’de Silah ve Uyuşturucu Operasyonu: 2 Kişi Tutuklandı

JANDARMA GÖZAÇTIRMIYOR ÜNYE FATSA KORGAN DA OPERASYON

ORDU DA UYUŞTURUCU SATICILARINA DARBE ÜSTÜNE DARBE

ORDU DA UYUŞTURUCU TACİRLERİNE DARBE 7 KİŞİ TUTUKLANDI

FATSA’DA UYUŞTURUCU OPERASYONU

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9