-
BIST 100
16119,15%-0,25
-
DOLAR
44,32% 0,07
-
EURO
51,18% -0,17
-
GRAM ALTIN
6208,56% -3,08
-
Ç. ALTIN
11186,94% 0,00
OBB’ YE MAHKEMEDEN KÖTÜ KARAR ÇÖP TESİSİ İÇİN YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERİLDİ.
Ordu’nun Çaybaşı ilçesinde Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan katı atık bertaraf tesisinin çevreye verdiği zararlar nedeniyle lisansının iptali ve tesisin süresiz durdurulması için açılan davada yürütme durduruldu.
Ordu’nun Çaybaşı ilçesinde Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan katı atık bertaraf tesisinin çevreye verdiği zararlar nedeniyle lisansının iptali ve tesisin süresiz durdurulması için açılan davada Ordu İdare Mahkemesi “yürütmeyi durdurma” kararı verdi.
Ordu’nun Çaybaşı ilçesinde Göksu Mahallesi sınırları içinde Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından orman kesimi sonucu oluşturulan alana yaptırdığı katı atık bertaraf tesisinin çevreye verdiği zararlar nedeniyle yapılan şikayetler sonucu, çevreyi kirletme nedeniyle para cezası verilmişti. Atık su depolarının ırmağa boşaltılması sonrası balık ölümleri gerçekleşmiş ve tepkiye neden olmuştu.
“
Yürütmeyi durdurma kararı
Avukat Emrah Duman’ın itiraz eden yurttaşlar adına açtığı davada Ordu İdare Mahkemesi, “…dava konusu işlemin açıkça hukuka aykırı olduğunun saptanmasına rağmen uygulamanın sürdürülmesi halinde tüm eylem ve işlemleri hukuka uygunluk karinesine dayanan hukuk devleti ilkesine aykırı bir durum meydana geleceği, davaya konu başvurunun çevresinin korunmasına ilişkin olması nedeniyle davacılar ve çevre yönünden telafisi güç zararlar doğabileceği de açıktır.
Açıklanan nedenlerle hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı Kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın esas hakkında karar verilmeye kadar yürütmenin durdurulmasına, ….oybirliğiyle karar verildi.” biçiminde verdiği kararla tesisin olumsuz sonuçlara neden olduğunu belirtti.
Karar sevindirici
Mahkeme kararını değerlendiren Avukat Emrah Duman hukuksal süreç hakkında şunları söyledi: “Ünye 1. Sulh Hukuk Mahkemesinin 2024/44 Değişikliği iş sayılı dosyasında 09.08.2024 tarihinde çöp tesisinde inceleme yapılmış ve burada arıtma sistemlerinde arıza olduğu ayrıca zehirli atık suyunun dereye verildiği, çevrenin bu şekilde kirletildiği bunun sürekli bir şekilde yapıldığı anlaşılmış olup bu mahkeme tespitine dayanılarak tarafımızca Ordu İdare Mahkemesinde dava açılmıştır açılan davada çöp tesisi ile ilgili iznin iptali ve faaliyetin durdurulması için Ordu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği müdürlüğüne başvurulmuş, ancak başvurumuza olumlu bir yanıt verilmemesi üzerine Ordu İdare Mahkemesinde tarafımızca dava açılmıştır. Ordu İdare Mahkemesi davamız hakkında 2024/ 1238 esas sayılı dava dosyası üzerinden yapmış olduğu incelemede idare tarafından yani Ordu çevre ve İklim Müdürlüğü tarafından mevcut mahkeme tespiti dikkate alınarak yapılan işlemin açıkça kanun aykırı olduğu ve çevrenin korunması mahiyetindeki davada telafisi güç zararların doğmasını önlemek gerekçesiyle 06.02.2025 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı vermiştir.”
Halk kar soğuk demeden direnmişti
Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak da süreç hakkında bilgi vererek, “OBB’nin çöp tesisi yapmak için orman kesimi yapıldı. Halk kar kış demeden gece gündüz nöbet tuttu, direndi. Gözaltına da alındılar. Ancak halkın tepkilerine rağmen tesisi yaptılar. Yetmedi, çevreye zarar verdi. Dereler, orman kirlendi. Yaban hayvanları, balıklar öldü. İçme suları kirlendi. Bu konuda para cezaları verildi. Şimdi de yürütmeyi durdurma kararı var. Çalışma durdurulmalı, çalışırlarsa yine suç işlemiş olurlar. Bir çalışma yaparken artısı, eksisi nedir diye değerlendirme yapılmayınca, eleştiriler dikkate alınmayınca maddi kayıplar yanında sağlık yönden eve ekolojik yıkım meydana geliyor.” dedi.
ÜNYE MEDYA
ÜNYE 'NİN KÖFTECİSİ SITKI SON YOLCULUĞUNA UĞURLANIYOR
Ünye’nin Gururu Genç Şefler: Hırvatistan’dan 12 Madalya ile Döndüler
İYİ PARTİ 'DEN ÜNYE 'DE BAYRAM COŞKUSU
“Bayram, Barışın, Adaletin ve Dayanışmanın Adı Olmalıdır”
Katar'da askeri helikopter düştü: 3 Şehidimiz var
Zorlu Deplasman Yolculuğu Başladı: Ünye Kadın Futbol Takımı Hakkari’ye Gidiyor
Akaryakıta Pazartesi Rekor Zam Geliyor
Ünye’de Kıyıya Vuran İnsansız Deniz Aracı Kontrollü Patlatıldı
Ünye’de Acı Olay: Anne İntihar Etti, Kızı Seken Mermiyle Yaralandı
Ünye’de Geleneksel Bayramlaşma Coşkusu
Ordu'da Zincirleme Trafik Kazası: 3 Araç Çarpıştı
AK PARTİ 'DEN ÜNYE 'DE GELENEKSEL BAYRAMLAŞMA
Ordu'da Kent Bayramlaşması Gerçekleşti
Ordu'da Voleybol Şöleni Tamamlandı: Pars Spor Üçüncü
Ordu'da İki Ayrı Kazada 12 Yaralı
Ordu'da Fındık Fiyatı 220 TL'ye Ulaştı
Polisin burnunu kırdı, tutuklandı
Altınordu'da Çanakkale Zaferi Hoşaf ve Türkülerle Anıldı
Altınordu'da Bayram Coşkusu Akyazı Sahili'nde Devam Edecek
Başkan Tepe'den Ramazan Bayramı mesajı
Altınordu'da Ramazan Bayramı'nda Otoparklar Ücretsiz
Altınordu Belediyesi'nden Ramazan Bayramı için 7/24 hizmet
Hasan Fahri Alparslan’dan Ramazan Bayramı Mesajı
Dervişoğlu: Ordu'dan En Az 4 Vekil İstiyorum
ORDU’DA 60 YAŞ ÜSTÜNE ÜNİVERSİTE FIRSATI! KAYITLAR BAŞLADI, SON TARİH 27 MART
Çamaş'ta Kadın Başkan Leyla Çıtır: Yol Açtık, Cesaret Verdik
Otizmle Yaşam Derneği'nden Ordu'da Anlamlı İftar Buluşması
Yükleniyor





