• BIST 100

    14227,10%0,41
  • DOLAR

    42,83% 0,03
  • EURO

    50,49% -0,06
  • GRAM ALTIN

    6168,79% -0,38
  • Ç. ALTIN

    10014,28% 0,39

Ordu da Arıcılara Ana Arı ve Malzeme Desteği

Ordu Valisi Muammer Erol, “Karadeniz Arı Genotipinin Islahı Projesi” kapsamında gerçekleştirilen ana arı ve malzeme dağıtım törenine katıldı.

Gündem 1.07.2024 17:35:00 0
Ordu da Arıcılara Ana Arı ve Malzeme Desteği

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Çiftçi Eğitim Merkezinde yapılan törende, Vali Muammer Erol, DOKAP Başkanı Hakan Gültekin, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Şeref Cınbırtoğlu, Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Akın Çiftçi ve arıcılar hazır bulundu.

Ana arı ve malzeme dağıtım töreninde bir konuşma yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, TAGEM, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği ile  İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ortaklığında başlatılan ve daha sonra Hayvancılık Genel Müdürlüğü ve DOKAP Başkanlığının da destek verdiği ‘Karadeniz Arı Genotipinin Islahı Projesi’ ile ilimiz üreticilerinin kaliteli ana arı ihtiyacı karşılanacak ve bu ana arıların üretimde kullanılması ile birlikte hastalıklara dirençli, yüksek verimli koloniler elde edilmiş olacağını söyleyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Ülkemiz üretmiş olduğu 115.000 ton bal ile Çin’den sonra dünya bal üretiminde ikinci sırada yer almakta, ilimiz ise üretmiş olduğu 19.000 ton bal ile ülkemizde 1. sırada yer almaktadır. İlimizde, bal ihracatı her geçen gün artış göstermekte olup 2022 ve 2023 yıllarında 700 tonun üzerinde bal ihracatı gerçekleştirilmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından; arıcılarımıza arılı kovan desteği, damızlık ana arı desteği verilmekte, ayrıca kırsal kalkınma destekleri kapsamında arıcılıkta kullanılan alet-makinalar, bal işleme ve paketleme tesisi kurulumu desteklenmekte, uzman eller projesi kapsamında ise yine arılı kovan ve arıcılık malzemeleri desteği verilmektedir. Ayrıca arıcılarımız, arı ürünlerinin çeşitlendirilmesi, Varroa hastalığı ile toplu mücadele ve kaliteli ana arı üretimi konularında; Bolaman Havzası Projesi ile Bakanlığımız ve DOKAP tarafından sağlanan kaynaklarla uygulanan projelerle de desteklenmektedir.”

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin yaptığı konuşmada, ”Bal konusunda son geçen 8 yılda her türlü çalışmalar yapıldı. 8 tane balımızda uluslararası literatürde yerini aldı ama ıslah konusu farklı. TAGEM Genel Müdürlüğümüzün, Hayvancılık Genel Müdürlüğümüzün himayeleriyle bu projeler ülkemizde yapılmış ve başarılmıştır. Arılarımızın bölge arıcılarımızın istekleri doğrultusunda ıslahını yaparak entegrasyon olarak arılarımızla buluşturmak önemli” dedi.

DOKAP Başkanı Hakan Gültekin de Artvin’den Çorum’a kadar arıcılıkta yapılan çalışmalarda DOKAP Kalkınma İdaresi olarak katkılarının büyük olduğunu kaydetti. Gültekin, ”Arıcılıkla ilgili bölgeyi değerli kılmamız, daha çok sahaya destek vermemiz  lazım. Her sene projemiz bulunuyor. 2024 yılında da 1 milyon 919 bin TL tutarında Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün projesi var. Kaliteli Ana Arı Yetiştiriciliği Projesi. Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsünde 1 milyon 850 bin TL’lik hem ekipman hem arı zehiri ile ilgili projemiz var. Üretici olarak sizden ricam ürettiğiniz ürünlere sizler değer kılın, değer verin ürünlerimiz daha kıymetli olur. Analizi yapılan ürünler ihraç oluyor ve iç piyasada doğru şekilde raflarda yerini alıyor” şeklinde konuştu.

Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Akın Çiftçi konuşmasında, ”Amacımız, bu bölgede damızlık sorununu halletmek. Bu proje sayesinde bunun çözüleceğine inancımız tamdır. Üretilen ana arıları sizlere sunacağız. Önümüzdeki sene de gerekli alt yapıları oluşturduktan sonra da amacımız 5 bin ana arı üretimini sunmak, bizim en büyük hedefimizdir” derken, Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Şeref Cınbırtoğlu ise bugüne kadar ülkemizde 9 tane arı ırkının tespitinin yapılmış durumda olduğunu belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığının, araştırma ve geliştirme destek programı kapsamında arıcılığın bu yöndeki çalışmalarını desteklediğini ifade etti.
 
Konuşmaların ardından, “Karadeniz Arı Genotipinin Islahı Projesi” kapsamında elde edilen ilk ana arıların sabit arıcılık yapan 25 üreticiye dağıtımı Vali Muammer Erol ve diğer protokol üyeleri tarafından yapıldı.

Proje kapsamında, önümüzdeki yıllarda üretilen ana arı sayısı arttırılacak ve bölgemiz arıcılarının kaliteli ana arı ihtiyacı karşılanacak. Böylece ülkemiz arıcılığına önemli katkı sağlanmış olacak.
 


 

ÜNYE’DE OTOBÜS KAZASI: YARALILAR VAR

BAŞKAN GÜLER’DEN REGAİB KANDİLİ MESAJI: “MANEVİ İKLİMİ HEP BİRLİKTE YAŞAYALIM”

ÜNYE’DE TAŞKIN RİSKİNE KARŞI YOĞUN MESAİ: DERELER TEK TEK ISLAH EDİLİYOR

DOLUNAY MAHALLESİ’NDE ASFALT SEFERBERLİĞİ TAMAMLANIYOR

ORDU’DA ASAYİŞ DENETİMLERİ: 39 ARANAN ŞAHIS YAKALANDI, 28’İ TUTUKLANDI

ORDU’DA 1 HAFTADA 43 YARALAMALI TRAFİK KAZASI: 61 KİŞİ YARALANDI

ORDU’DA UYUŞTURUCU SATIŞI YAPAN 1 KİŞİ TUTUKLANDI

İYİ PARTİLİ TİTİZ’DEN 112 MİLYON TL TEPKİSİ: “ORDU’DA AYRIMCILIK YAPILIYOR”

KORGAN DA SU SORUNU YOK OLUYOR

BAŞKAN TAVLI "BU KENT İÇİN HAYALLERİMİZ VAR"

ONEY 52 SPOR’DAN LİDER AYBASTI SPORA ÇELME

Sivil Düşün “Buluşma Noktası” Ocak Ayında Ordu’ya Geliyor

ÜNYE UZMAN SÜRÜCÜ KURSU’NDAN KRİTİK UYARI: EHLİYETTE ZAM GELMEDEN BAŞVURUN

BAYRAMCA MAHALLESİ ÜNYE BELEDİYESİ İLE YENİLENİYOR

ÜNYE 'DE TALİHSİZ KAZA HAYATTAN KOPARDI

GURBETTEN ACI HABER ÜNYELİ OPERATÖR HAYATINI KAYBETTİ

İYİ PARTİ ÇAMLIK TA ORDU BÜYÜKŞEHİR ‘DEN BİLGİ ALDI ÖNERİLERİNİ DİLE GETİRDİ

SAĞLIKLI ÇOCUK SAĞLIKLI GELECEK PROJESİ ÜNYE’DE DEVAM EDİYOR

Boş Zamanlarını Değerlendirdiler, Meslek Sahibi Oldular ORMEK Kursları Hayatları Değiştirdi

BAŞKAN ADAYI GENÇ ‘ŞEFFAF YÖNETİM ANLAYIŞIYLA, ODAMIZI HEP BİRLİKTE YÖNETECEĞİZ”

ORGİ DE BOMBA İMHA TATBİKATI

ÜNYE’DE TOPLU TAŞIMA ÜCRETLERİNE ZAM

ÜNYE 'DE YANGIN İHBARI ASILSIZ ÇIKTI

Enver Yılmaz’dan Hilmi Güler’e Sert Çıkış: “Ordu’yu Fantezi Projelerle Borç Batağına Sürüklediniz”

BAŞKAN GÜLER’DEN ALTINORDU’YA NEFES ALDIRACAK OTOPARK ATAĞI

Ünye’de Askıda Ekmek Dayanışması Büyüyor

ORDU 'DA OKUL SALONLARI ARTIK TEKVANDO VE JUDO İÇİN AÇILACAK

Bolaman Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi Ordu’da Değerlendirildi

HAZIRLIKLAR TAMAM ORDU KIŞA HAZIR

Ünye’de Feci Kaza: İlhan A. Hayatını Kaybetti

Yükleniyor

ORDU ‘DA IUYUŞTURUCU TİCARETİ YAPMAK ‘TAN 3 GÖZALTI DAHA YAPILDI

ORDU'DA NARKOTİK OPERASYONLARI: 2 GÜNDE TOPLAM 25 KİLO METAMFETAMİN

Ünye’de Silah ve Uyuşturucu Operasyonu: 2 Kişi Tutuklandı

JANDARMA GÖZAÇTIRMIYOR ÜNYE FATSA KORGAN DA OPERASYON

ORDU DA UYUŞTURUCU SATICILARINA DARBE ÜSTÜNE DARBE

ORDU DA UYUŞTURUCU TACİRLERİNE DARBE 7 KİŞİ TUTUKLANDI

FATSA’DA UYUŞTURUCU OPERASYONU

UYUŞTURUCU KAÇAĞI ,ŞÜPHELİ KADIN YAKALANDI

UYUŞTURUCU OPERASYONUNDA BİR KİŞİ YAKALANDI

AYAKKABI İÇİNE SAKLANAN UYUŞTURUCU ORDU EMNİYETİNDEN KAÇAMADI

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9