• BIST 100

    16193,56%0,17
  • DOLAR

    44,08% 0,04
  • EURO

    50,89% -0,06
  • GRAM ALTIN

    7286,27% -0,67
  • Ç. ALTIN

    11826,62% 0,00

Zirai Don Felaketi Ünye’de Gündem Oldu: İYİ Parti’den Çiftçiye Destek Mesajı

İYİ Parti Ünye İlçe Başkanlığı, geçtiğimiz hafta başta fındık olmak üzere birçok tarım ürününü etkileyen zirai don felaketiyle ilgili basın açıklaması düzenledi.

Siyaset 17.04.2025 16:21:00 0
Zirai Don Felaketi Ünye’de Gündem Oldu: İYİ Parti’den Çiftçiye Destek Mesajı

Tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak gerçekleştirilen açıklamalarda, üreticilerin yaşadığı kayıplara dikkat çekilirken, çözüm önerileri kamuoyuyla paylaşıldı.

 

Basın toplantısına Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman’ın yanı sıra İyi Parti Çaybaşı İlçe Başkanı Ahmet Altun, İkizce İlçe Başkanı Ali Durmaz ve Akkuş İlçe Başkanı İdris Efil de katıldı.

-“İklim Yasası teklifi İYİ Parti Milletvekillerimizin çabaları ile geri çekilmiştir” -

İYİ Parti Ünye ilçe Başkanı Servet Zeren, ülkenin yaşadığı zirai don felaketini konuşmak, bununla ilgili çözüm önerilerini paylaşmak için bir araya geldiklerini söyleyerek, şu açıklamayı yaptı:

“Kahverengi Kokarca belası ile savaşırken bölgemizi de vuran zirai don felaketinin Ünye’mize verdiği zararla ilgili bilgiler alacağız. Bizlerden ne tür bir destek istiyor konu ile ilgili İYİ Parti olarak üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmeye hazırız. İYİ Parti Milletvekillerimizin çabaları ile İklim Yasası teklifi geri çekilmiştir. Milletimizi hazır olmadığı bir yükten kurtaran milletvekillerimize teşekkür ediyorum.” 

-“Son yılların en büyük tarımsal felaketiyle karşı karşıyayız” –

 

İYİ Parti Ünye İlçe Teşkilatı ile çevresindeki Çaybaşı, İkizce ve Akkuş ilçeleri adına açıklama yapan İYİ Parti Ünye İlçe Teşkilatı Tarım Politikalarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Seyit Bilal Özalp, zirai don olayından etkilenen üreticiler için talepleri sıralayarak, şunları söyledi:

“Maalesef memleketimiz, son yılların en büyük tarımsal felaketiyle karşı karşıyadır. Zirai don, şubat ayı sonundan itibaren etkisini ağır bir şekilde göstermiştir.   24-25 Şubat'ta Mersin, Adana, Hatay bölgesinde; 21-22 Mart'ta Ege Bölgesi'nde etkili olan zirai don, 10 Nisan ile 14 Nisan tarihleri arasında tüm Türkiye’de etkili olmuştur. 

-“Zirai don olayından 36 ilimiz etkilendi” -

10 Nisan’dan itibaren divan üyelerimiz, milletvekillerimiz, il ve ilçe teşkilatlarımızla yaptığımız çalışmalarda gördük ki zarar, tahmin edilenden çok daha büyük. Adeta bir felaket boyutunda.  Şu ana kadar yaptığımız saha çalışmalarında; Adana, Afyonkarahisar, Aksaray,  Ankara, Amasya, Bursa, Burdur, Bolu, Denizli, Çankırı, Çorum, Eskişehir,  Giresun, Isparta, Kütahya, Karaman, Kayseri, Kahramanmaraş, Kırıkkale,  Kırşehir, Kastamonu, Konya, Mersin, Manisa, Malatya, Niğde, Nevşehir,  Ordu, Sivas, Sakarya, Samsun, Trabzon, Tokat, Tekirdağ, Uşak ve Yozgat illerimiz zirai dondan etkilenmiş ve çeşitli tarım ürünleri bu felaketten zarar görmüştür. 

-“Zirai don felaketi en az 26 ürün ile yaş sebzeleri vurdu” -

Kiraz, vişne, elma, erik, şeftali, nektarin, kayısı, incir, Trabzon hurması, kivi, fındık, ceviz, badem, üzüm, dut, armut, narenciye, patates, şeker pancarı,  arpa, buğday, ayçiçeği, zeytin, kanola ve yaş sebze gibi ürünlerde yüzde 60 ile yüzde 95 arasında rekolte kaybı yaşanmıştır.  Türkiye’nin her yerinde çiftçimizin üretimini vuran bu felaketin yaraları acilen sarılmalıdır. Aksi halde bu felaket, yalnızca üreticimizi değil, tüketicimizi de vuracaktır. 

-Zirai don olayı için hükümetten üreticiler adına talepler -

İYİ Parti olarak verdiğimiz araştırma önergesinde;  2025 yılı Nisan ayında yaşanan zirai don olaylarının tarım sektörüne etkileri,  afet sonrası kamu müdahalelerinin yeterliliği,  hasar tespit süreçlerinin ne kadar sağlıklı yürütüldüğü,  TARSİM sigorta sisteminin etkinliği ve reform ihtiyacı,  tarımsal erken uyarı ve iklim adaptasyon politikalarının mevcut durumu,  çiftçilerin borç yüküyle baş edebilmesi için alınabilecek ekonomik önlemler  konularına dikkat çekerek, çok yönlü biçimde araştırma yapılmasını talep ettik.

-“Hasar gören üreticilere dekar başına 10 bin TL doğrudan gelir desteği sağlanmalıdır” -

Bunun yanı sıra, Türkiye genelinde yaşanacak tarımsal afetlere tedbir amaçlı olarak “Tarımsal Afet Bölgesi” ilanını yasal çerçeveye oturtacak bir kanun teklifi hazırladık.  Bu kapsamda; doğal afetten etkilenen tüm bölgeler tarımsal afet bölgesi ilan edilmelidir.  Afetten etkilenen çiftçilerin borçları en az 1 yıl ertelenmeli ve ödeme planı yeniden yapılandırılmalıdır.  Üreticiye %0 faizli, 2 yıl geri ödemesiz kredi imkanı sağlanmalıdır.  Sulama ve elektrik bedellerinin yüzde 50’si hazine tarafından karşılanmalıdır.  Hasar gören üreticilere dekar başına 10 bin TL doğrudan gelir desteği sağlanmalıdır. Sulama suyu için kullanılan elektrik tarifesi sabit ve öngörülebilir hale getirilmelidir.  İl ve ilçelerde yerel kriz komisyonları kurulmalıdır. Cumhur İttifakı milletvekilleri başta olmak üzere, TBMM çatısı altındaki tüm milletvekillerine açık çağrımızdır: Gelin, bu konuda birlikte hareket edelim. Yıllardır üreterek bizi ayakta tutan çiftçimizi, şimdi biz ayağa kaldıralım.  Kıymetli vatandaşlarımıza, bu konudaki çabalarımıza verdikleri destek için teşekkür ediyorum.”

Basın toplantısına partililere ve kamuoyuna bilgi vermek için katılan Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, yaptıkları saha incelenlerindeki tespitleri ile ilgili bilgi vererek zirai don olayının boyutlarını gözler önüne serdi. 

ÜNYE MEDYA

 

Ünye’nin Gururu Yunus Ateş’ten Türkiye İkinciliği

Ünye Belediyesi 17 Gayrimenkulü İhaleyle Satacak

Altınordu'da Muhtarlarla Ramazan İftarı

Selde kapanan yol 3 yıl sonra açıldı, 2 bin 800 metreküp taş duvar yapıldı

Altınordu'da Karapınar'a Yeni Kreş Yapılıyor

ORDU’DA LİSELİLER MÜNAZARA ARENASINDA: 130 OKUL KATILDI, KAZANANLARA PARA ÖDÜLÜ

Ordu'da Bayram Öncesi Sıkı Fiyat Denetimi

Karadeniz’in İncisi Ünye’nin Köklü Geçmişi

ORDU NÖBETÇİ ECZANELER 11 03 2026 ÇARŞAMBA

Altınordu TOKİ Projesi Belirsizliği Sürüyor

Ünye Kadın Spor Kulübü Avrupa'yı Hedefliyor

AKTUDER'den Bölgesel İftar Buluşması

ÜNYE KÜLTÜR MERKEZİ İÇİN GERİ SAYIM BASLADI HAMARAT TARİH VERDİ

Ünye'de Öğrenci Pansiyonunda Baca Yangını

MHP'li Şanlıtürk'ten iftar tepkisi: Kamu bütçesiyle hayır olmaz

İrfan Fidan Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Seçildi

Altınordu Belediye Başkanı Ulaş Tepe'den 8 Mart Mesajı

Altınordu'da 3 Mahalleye ATM Geliyor

Altınordu'da atıl otopark 8 yıl sonra açıldı

Ordu’da Suçlulara Geçit Yok: 21 Kişi Cezaevine Gönderildi

Ordu 'da Jandarmadan Narkotik Operasyonu: 13 Kişi Yakalandı

Altınordu'da 4 Katlı Otopark İhalesi 11 Mart'ta

Talip hoca kalp krizi sonucu hayatını kaybettİ

Altınordu'da 8 Mart'ta Kadınlara Özel Sağlık ve Beceri Etkinlikleri

Altınordu'da 8 Mart'ta 'Kadın Sesleri' Konseri Düzenlendi

Ordu'da Heyelan: Sarpdere Yolu Çöktü

Ünye'de Baca Yangını Büyümeden Söndürüldü

Ordu'da Genç Sporcular Yetenek Taramasından Geçiyor

Fatsa'da Bentonit Ocağına Karşı ÇED Toplantısı Düzenlenecek

Başkan Servet Zeren den Pazar Yerinde Emekçi Kadınlara Kadınlar Günü Ziyareti

Yükleniyor

loading

Ünye Belediyesi 17 Gayrimenkulü İhaleyle Satacak

ORDU NÖBETÇİ ECZANELER 11 03 2026 ÇARŞAMBA

İrfan Fidan Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Seçildi

Maltepe'de Fındıklı Mahalle Evi eğitim ve sosyal etkinlikleri sürdürüyor

KAYMEK'ten öldürülen öğretmen için aile ve empati vurgusu

Trafikte Yeni Dönem: Argan’dan Sürücülere Hayati Uyarı

Fatsa Atatürk Parkı açılışa hazırlanıyor

Ünye'de Sokak Hayvanları İçin Dev Tesis Nisan'da Açılıyor

Rusumat-4 Lige Tutundu, Teknik Sorumlu Yurdakul Mutlu

Şubat İhracat Rakamları Ordu'da Açıklanacak

ORDU’DA LİSELİLER MÜNAZARA ARENASINDA: 130 OKUL KATILDI, KAZANANLARA PARA ÖDÜLÜ

Ordu'da Hayat Boyu Öğrenme: Anne ve 3. Yaş Üniversiteleri Kuruluyor

AKKUŞ 'TA OKULLARA KAR TATİLİ

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ÇOCUKLARINA Ünye BİLSEK TEN DESTEK

Ordu Öğrencileri TÜBİTAK'ta Bölge Birincisi Oldu

Sağlıklı Çocuk, Sağlıklı Gelecek Projesi Ünye’de Hayata Geçirildi

OYAK Çimento’dan Ünye’ye Gönüllü Dokunuş: “Renkli Yakalar” ile Okul Bahçesi Modern Spor Alanına Dönüştü

DENEYAP 2026 Başvuruları Başladı, Geleceğin Teknoloji Yıldızları Aranıyor

Kayseri Bilim Merkezi yarıyıl tatilinde bilim dolu etkinlikler düzenliyor

Ünye'de İlk Dönem Sona Erdi, Öğrenciler Karne Sevinci Yaşadı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 25 16 3 6 22 54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.KOCAELİSPOR 25 9 10 6 -3 33
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 25 5 8 12 -4 27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14