- 11:54 FINDIK FİYATINDA SERT DÜŞÜŞ
- 11:29 ANA SU BORUSU PATLADI SOKAK SELE DÖNDÜ
- 10:12 KAÇAK SİGARADAN YAKALANDI
- 16:44 ÜNYE BEYAZA BÜRÜNDÜ, KARLA MÜCADELE BAŞLADI
- 15:09 KAR KAZASI !
- 14:43 MANEVİ DESTEK BİRİMİ FAALİYETE GİRDİ
- 14:25 BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KIŞA HAZIR
- 14:13 ‘YENİ ÇARŞI TİCARET MERKEZİ’ AÇILIYOR
- 13:02 BÜYÜKŞEHRİN JUDOCULARINDAN DERECE
- 12:57 ÜNYE’DE BACA YANGINI KORKU DOLU ANLAR YAŞATTI.
- 10:58 SOSYAL MARKET İHTİYAÇ SAHİPLERİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRMEYE DEVAM EDİYOR
- 10:15 ÜNYE LİMANI 2 BİN TURİSTİ AĞIRLADI
- 09:31 AYBASTI HALKININ ÇEVRE YOLU TALEBİ İÇİN BAKANLA GÖRÜŞTÜ
- 14:50 ORDU YUMURTA İHRACATINA DEVAM EDİYOR
- 14:20 ORDU’YA 94 KM KALDIRIM İNŞA EDİLDİ
ÜNYE SİVİL TOPLUM KURULUŞU (ÜSTP) ÜNYE’DEKİ ÇÖP SORUNUNU ELE ALDI


2001 Yılında Ünye ’nin sorunlarına birlikte çözüm bulmak için kurulan Ünye Sivil Toplum Kuruluşu (ÜSTP) Ünye ’nin çöp sorununu ele aldı. Çöp sorununu ele alarak bir basın açıklaması yaptı . Ünye Sivil Toplum Kuruluşu (ÜSTP)Dönem Sözcüsü Adnan Sobi yaptı ğı basın açıklamasında, ‘’Bilindiği gibi Ordu büyükşehir Belediyesi tarafından 2016 yılında başlatılan ‘Sıfır atık Projesi’ kapsamında ilimizin toplanan çöpleri Altınordu ve Ünye ’de ilçelerindeki mekanik ayrıştırma tesislerinde ayrıştırılacak… Bu ayrıştırmadan çıkan metal, plastik vb. dönüştürülebilir kısmı satılacak… Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) kısmı Ünye Çimento Fabrikasında yakılacak, hayvansal ve bitkisel atıktan oluşan organik kısmı ise İlküvez’deki Düzenli Depolamaya gönderilecekti.
Sistem buna göre 2019 yılında devreye girdi. Daha önce Ünye -Akçay başta olmak üzere ilçelerdeki vahşi çöp depoları kapatıldı. Toplanan günlük çöpler ayrıştırıldı, satılabilen kısmı satıldı, yakılabilen kısmı yakıldı, depolanması gereken kısmı depolanmaya başlandı.
Ancak, geçtiğimiz Temmuz ve Ağustos aylarında Ünye Çimento’nun arızalı ya da bakımda olduğu sıralarda yakamadığı günlük yaklaşık 200 ton ATY malzemesinin elde kaldığı, ayrıca depolama yapılmadığı için bunların Akçay’daki eski çöp sahasına döküldüğü bilgisi Platformumuza ulaştı.
Ünye Sivil Toplum Platformu ÜSTP Yönetim Kurulu konuyu görüştü. Ortaya çıkan sorunu araştırmak üzere Çevre Komisyonu kurdu.
ÜSTP Çevre Komisyonu, Akçay’da yaptı ğı incelemede buraya hala çöp döküldüğünü, ayrıca bu çöplerin sadece Ünye ’nin değil tüm ilçelerin çöpü olduğu bilgisini edindi.
Çevre Komisyonu bu çalışmasında, Altınordu ilçesindeki Katı Atık Ayrıştırma Tesisinin de kapatılacağını, bu işin tamamen Ünye ’deki tesiste yapılacağı bilgisine de ulaştı.
Bunun üzerine hazırladığı raporu, Ordu Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Sefa Okutucu ile paylaştı.
Sn. Sefa Okutucu, ÜSTP Yönetim Kurulu ile düzenlenen toplantıda, Çimentonun arızalı olduğunu ifade ettiği ya da bakımda olduğu sıralarda yakamadığı ATY malzemesinin geçtiğimiz aylarda bir süre Akçay’daki sahada bulunan, zaten hafriyatla doldurup düzleyecekleri çukurlarda depolandığını, üzerinin toprak malzemeyle kapatılarak bu çukurların düzlenlendiğini, bundan böyle de o sahaya artık ATY malzemesi dökülmeyeceği bilgisi verdi. Sefa Okutucu, Çimento’nun çalışmaya başlamasıyla birlikte günlük oluşan ATY’leri yaktığını, şu anda bir sorun olmadığını söyledi.
Sn. Okutucu, ATY malzemesi ile ilgili olarak, ayrıca kendilerine çeşitli taleplerin geldiğini, bunları bazı firmaların satın almak ve değerlendirmek istediklerini, bununla ilgili görüşmelerin sürdüğünü, önümüzdeki günlerde sonuçlanacağını ve elde artık ATY malzeme kalmayacağını, Çimentonun bakımda olduğu zamanlarda bir sorun yaşanmayacağını söyledi.
Sn. Okutucu toplantıda verdiği bilgide, Altınordu ’daki Katı Atık Ayrıştırma Tesisini kapatmalarının mümkün olmadığını, Ünye ve Altınordu ’daki tesislerin birlikte çalışacağını, birinin arızaya düştüğü dönemde diğerinin bu işi yapmayı sürdüreceğini belirterek, bu anlamda yedekli çalışmak zorunda olduklarına dikkat çekti.
Toplantıda, Ordu ’nun nimetinin de külfetinin de 19 ilçe tarafından birlikte paylaşılmasının önemine işaret eden ÜSTP Yönetimi, çöp konusunun sadece Ünye ’ye yıkılmak istenmesi gibi bir duruma asla izin vermeyeceklerini, bu zamana kadar olduğu gibi bundan böyle de Ünye ’deki çöp hareketinin titizlikle takip edileceğini, yapılan bir yanlışlık karşısında gecikmeden Ünye kamuoyu ile birlikte tepkilerini ortaya koyacaklarını belirterek, Büyükşehir Belediyesi çevre Kontrol ve Koruma Dairesi Başkanı Sn. Sefa Okutucu’ya verdiği bilgiler için teşekkür etti.
Saygılarımızla.’’ ifadelerini kullandı.